Uretaanieristys jyväskylä
Uretaanieristys jyväskylä
Uretaanieristys jyväskylä
Uretaanieristys jyväskylä
Uretaanieristys jyväskylä
Uretaanieristys jyväskylä

Uretaanieristys

Polyuretaani lyhyesti

PU-eriste (polyuretaanieriste) on tehokas, turvallinen ja yleisesti käytetty muovieriste. Sitä on käytetty jo 1960-luvulta lähtien jääkaappien ja pakastimien eristeenä. Rakentamisessa erilaisia PU-eristeitä on käytetty jo yli 30 vuoden ajan. Euroopassa ja USA:ssa se onkin yleisimmin käytetty eriste rakentamisessa. PU- eristeitä on monenlaisia, useaan eri käyttötarkoitukseen, kuten erilaiset saumausvaahdot, eristelevyt, rakennuselementit sekä meidän erikoisalamme, koneellisesti työmaalla valmistetut eristeet.

Polyuretaanivaahdot ja niiden ominaisuudet

Pääsääntöisesti valmistamme kahta erilaista PU-eristettä, umpisoluinen (kova) polyuretaani, sekä avosoluinen (pehmeä) polyuretaani, joiden eri laatuja käytämme eri käyttökohteiden vaatimusten mukaan saavuttaaksemme halutun lopputuloksen.

Umpisoluinen PU-eriste

Umpisoluisen PU-eriste on verrattavissa uretaanilevy-eristeeseen. Sen tärkein ominaisuus on sen erittäin korkea lämmöneristyskyky. Sen lämmönjohtavuus on 0,021-0,028W/mK. Lisäksi se on vettymätön, umpisoluisen eristeen vedenimeytyminen upotettuna on alle 2 % ja vesihöyryn läpäisevyys 2,2E-12kg/(msPa). Eriste ei homehdu eikä mätäne. myöskään pieneliöt eivät tunkeudu PU-eristeeseen. Eriste on käytössä hajuton ja pölytön eikä sisällä haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. (VOC0).

Avosoluinen PU-eriste

Avosoluisen PU-eriste on taas verrattavissa rautakaupoista saataviin ”pullouretaaneihin” eli saumavaahtoon. Kuitenkin koneellisesti vaahdotettuna sitä voidaan käyttää laajemmissakin eristys kokonaisuuksissa. Sen eristyskyky on noin 60% umpisoluisen PU-eristeen lämmöneristyskyvystä. Sen lämmönjohtavuus on 0,035-0,038W/mK. Avosoluinen eriste on kevyt, pehmeä ja ”hengittävä”, sen vesihöyryn läpäisevyys on 1,0 x 10-19 kg/msPa. Avosoluisia PU-eristeitä voidaan rakenteesta riippuen käyttää höyrysulun kanssa tai ilman. Valettaessa avosoluinen vaahto muodostaa vain pienen valupaineen, joten sitä voidaan käyttää myös kevytrakenteisten umpinaisten tilojen täyttöön. Poiketen ”pullovaahdosta”, joka tarvitsee ilmankosteuden turvotakseen, käyttämämme avosoluinen polyuretaani on kaksi komponenttista eikä siten tarvitse turvotakseen ulkopuolisia tekijöitä. Tämä mahdollistaa suurienkin määrien täytön, eikä vaahtomme jää keskeltä ”raa´aksi”, kuten pullovaahdolle käy.

Lisätietoja PU-eristeistä ja niiden ominaisuuksista saat kysymällä meiltä.

Työmenetelmät

Valmistamme polyuretaanieristeen koneellisesti paikanpäällä suoraan kohteeseen, joko pintaruiskutus- tai Injektointi/valumenetelmällä.

Polyuretaanin pintaruiskutus

Pintaruiskutuksessa PU-eriste ruiskutetaan suoraan eristettävään pintaan. Työssä käytetään nopeasti turpoavaa ja jähmettyvää polyuretaani laatua, joka tarttuu pintaan niin ylös, alas kuin sivusuuntaan ruiskutettaessakin. Eriste liimautuu tiiviisti ruiskutettavaan pintaan, pinnan muodosta tai tasaisuudesta riippumatta, eikä eristeen ja eristettävän pinnan väliin jää minkäänlaista rakoa. Tästä syystä esimerkiksi peltiä ja metallipintoja eristettäessä ruiskutettavalla uretaanilla poistuu myös kondenssiongelma. Eristettä ruiskutetaan haluttu eristepaksuus kohteen vaatimusten mukaisesti. Eriste tarttuu useimpiin pintoihin kuten teräs, puu ja betonipintoihin.

Käyttämällä tätä menetelmää ja yhdistämällä siihen umpisoluisen PU-eristeen ominaisuudet saavutetaan ohuempia, tiiviimpiä ja turvallisempia eristysratkaisuja kuin muilla solumuovi- ja villaeristeillä. Esimerkiksi korjausrakentamisessa saadaan usein säilytettyä alkuperäinen seinärakenteen paksuus ja silti lisättyä energiatehokkuutta ja asumismukavuutta jo ohuella eristepaksuudella. Ruiskutettu umpisoluinen eriste ei kärsi mahdollisesta rakennusaikaisesta kastumisesta eikä rakenteiden kosteudesta. Sillä voidaan toteuttaa kosteusteknisesti toimiva ja luotettava rakenne. Eristeeseen sisältyy höyrysulku, tuulensuoja ja tukirakenteelle, joten erillistä tuulensuojalevyä, höyrysulkua tai viestiliikennettä haittaavaa alumiinikalvoa ei tarvita.

Me käytämme töissämme Ekospray-tuoteperheen spray-vaahtoja. Ne on tutkittu ja useamman vuosikymmenen käytössä hyväksi havaittuja, luotettavia ja turvallisia eristevaahtoja. Kaikki vaahdot ovat paloluokiteltuja ja tuoteperheestä löytyy myös M1 sertifioidut vaahdot käytettäväksi asuinrakentamisen yhteyteen. Ekospray-tuoteperheestä löytyy varmasti juuri käyttötarkoitukseen sopiva vaahto.

Eri Ekospray-vaahtoja ja niiden ominaisuuksia:

Edut joita umpisoluisella ruiskutettavalla PU-eristeellä saavutetaan:

  • Saumaton, yhtenäinen eriste
  • Ohuempia ja tiiviimpiä eritysratkaisuja, mikä mahdollistaa säästöt muissa materiaaleissa
  • Rakennusmääräysten mukainen ulkoseinän U-arvo (0,17 W/mK) saavutetaan jo 150mm. paksuisella eristekerroksella
  • Korjausrakentamisessa voidaan usein säilyttää alkuperäinen seinärakenteen paksuus
  • Kosteusteknisesti luotettava ja toimiva rakenne
  • Tuulensuoja, höyrysulku ja tuki rakenteelle ovat kaikki samassa
  • Ei viestiliikennettä haittaavaa alumiinikalvoa
  • Monimutkaisetkin muodot ja rakenteet voidaan eristää täysin saumattomaksi kokonaisuudeksi
  • Eriste ei välttämättä tarvitse kiinnitteitä, koolauksia tai tukirakenteita, eikä alustan suoristamista tai tiivistämistä
  • Eristeessä ei ole ilmavuotoja
  • Eristeen käyttöikä voi olla yli 100 vuotta

Erilaisia PU-eristeen käyttökohteita ja -tarkoituksia löydät täältä tai galleriastamme.

Injektointi/valumenetelmä

Injektointi/valumenetelmässä käytetään hitaammin turpoavaa PU-eristettä, mikä tarkoittaa että eriste on pidemmän aikaa nestemäisessä muodossa, ennen kuin se alkaa vaahdottua. Pidempi nestemäinen aika mahdollistaa eristeen valamisen ahtaisiinkin väleihin. Koska polyuretaani on kaksikomponenttinen, eikä se tarvitse mitään ulkoista tekijää kuten esimerkiksi ilmankosteutta turvotakseen, niin sitä voidaan injektoida myös umpinaisiin tiloihin. Nestemäinen PU-eriste injektoidaan reiästä (ø5-12mm) umpinaiseen tilaan, jossa se turpoaa ja täyttää tyhjäntilan.

Mikäli löysit ratkaisun näistä tai mietit käykö polyuretaani juuri sinun tarpeisiin, niin ota yhteyttä. Autamme mielellämme.

Ota yhteyttä