fbpx

Uretaanieristys

Polyuretaani lyhyesti
PU-eriste (polyuretaanieriste) on tehokas, turvallinen ja yleisesti käytetty muovieriste. Sitä on käytetty jo 1960-luvulta lähtien jääkaappien ja pakastimien eristeenä. Rakentamisessa erilaisia PU-eristeitä on käytetty jo yli 30 vuoden ajan. Euroopassa ja USA:ssa se onkin yleisimmin käytetty eriste rakentamisessa. PU- eristeitä on monenlaisia, useaan eri käyttötarkoitukseen, kuten erilaiset saumausvaahdot, eristelevyt, rakennuselementit sekä meidän erikoisalamme, koneellisesti työmaalla valmistetut eristeet.

Polyuretaanivaahdot ja niiden ominaisuudet
Pääsääntöisesti valmistamme kahta erilaista PU-eristettä, umpisoluinen (kova) polyuretaani, sekä avosoluinen  (pehmeä) polyuretaani, joiden eri laatuja käytämme eri käyttökohteiden vaatimusten mukaan saavuttaaksemme halutun lopputuloksen.

Umpisoluinen PU-eriste
Umpisoluisen PU-eristeen tärkein ominaisuus on sen erittäin korkea lämmöneristyskyky. Sen lämmönjohtavuus on 0,025W/mK. Lisäksi se on vettymätön, umpisoluisen eristeen vedenimeytyminen upotettuna on alle 2 % ja vesihöyryn läpäisevyys 2,2E-12kg/(msPa). Eriste ei homehdu eikä mätäne. myöskään pieneliöt eivät tunkeudu PU-eristeeseen. Eriste on käytössä hajuton ja pölytön eikä sisällä haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. (VOC0).

Avosoluinen PU-eriste
Avosoluisen PU-eristeen eristyskyky on noin 60% umpisoluisen PU-eristeen lämmöneristyskyvystä. Sen lämmönjohtavuus  on 0,035-0,038W/mK. Avosoluinen eriste on kevyt, pehmeä ja ”hengittävä”, sen vesihöyryn läpäisevyys on 1,0 x 10-19 kg/msPa. Avosoluisia PU-eristeitä voidaan rakenteesta riippuen käyttää höyrysulun kanssa tai ilman. Valettaessa avosoluinen vaahto muodostaa vain pienen valupaineen, joten sitä voidaan kayttää myös kevytrakenteisten umpinaisten tilojen täyttöön.
Lisätietoja PU-eristeistä ja niiden ominaisuuksista saat kysymällä meiltä.

Työmenetelmät
Valmistamme polyuretaanieristeen koneellisesti paikanpäällä suoraan kohteeseen, joko pintaruiskutus- tai Injektointi/valumenetelmällä.

Polyuretaanin pintaruiskutus
Pintaruiskutuksessa PU-eriste ruiskutetaan suoraan eristettävään pintaan. Työssä käytetään nopeasti turpoavaa ja jähmettyvää polyuretaani laatua, joka tarttuu pintaan niin ylös, alas kuin sivusuuntaan ruiskutettaessakin. Eriste liimautuu tiivisti ruiskutettavaan pintaan, pinnan muodosta tai tasaisuudesta riippumatta, eikä eristeen ja eristettävän pinnan väliin ei jää minkäänlaista rakoa. Eristettä ruiskutetaan haluttu eristepaksuus kohteen vaatimusten mukaisesti. Eriste tarttuu useimpiin pintoihin kuten teräs, puu ja betonipintoihin.

Käyttämällä tätä menetelmää ja yhdistämällä siihen umpisoluisen PU-eristeen ominaisuudet saavutetaan ohuempia, tiiviimpiä ja turvallisempia eristysratkaisuja kuin muilla solumuovi- ja villaeristeillä. Esimerkiksi korjausrakentamisessa saadaan usein säilytettyä alkuperäinen seinärakenteen paksuus ja silti lisättyä energiatehokkuutta ja asumismukavuutta jo ohuella eristepaksuudella. Ruiskutettu umpisoluinen eriste ei kärsi mahdollisesta rakennusaikaisesta kastumisesta eikä rakenteiden kosteudesta. Sillä voidaan toteuttaa kosteusteknisesti toimiva ja luotettava rakenne. Eristeeseen sisältyy höyrysulku, tuulensuoja ja tukirakenteelle, joten erillistä tuulensuojalevyä, höyrysulkua tai viestiliikennettä haittaavaa alumiinikalvoa ei tarvita.

Edut joita umpisoluisella ruiskutettavalla PU-eristeellä saavutetaan:
-    Saumaton, yhtenäinen eriste
-    Ohuempia ja tiiviimpiä eritysratkaisuja.

Rakennusmääräysten mukainen U-arvo (0,17 W/mK) saavutetaan jo 150mm. paksuisella eristekerroksella.
-    Korjausrakentamisessa voidaan usein säilyttää alkuperäinen seinärakenteen paksuus.
-    Kosteusteknisesti luotettava ja toimiva rakenne.
-    Tuulensuoja, höyrysulku ja tukirakenteelle ovat kaikki samassa.
-    Ei viestiliikennettä haittaavaa alumiinikalvoa.
-    Monimutkaisetkin muodot ja rakenteet voidaan eristää täysin saumattomaksi
kokonaisuudeksi.
-    Eriste ei välttämättä tarvitse kiinnitteitä, koolauksia tai tukirakenteita, eikä alustan
suoristamista tai tiivistämistä
-    Eristeessä ei ole ilmavuotoja

Erilaisia PU-eristeen käyttökohteita ja -tarkoituksia löydät täältä tai galleriastamme.

Injektointi/valumenetelmä
Injektointi/valumenetelmässä käytetään hitaammin turpoavaa PU-eristettä, mikä tarkoittaa että eriste on pidemmän aikaa nestemäisessä muodossa, ennen kuin se alkaa vaahdottua. Pidempi nestemäinen aika mahdollistaa eristeen valamisen ahtaisiinkin väleihin. Koska polyuretaani on kaksikomponenttinen, eikä se tarvitse mitään ulkoista tekijää kuten esimerkiksi ilmankosteutta turvotakseen, niin sitä voidaan injektoida myös umpinaisiin tiloihin. Nestemäinen PU-eriste injektoidaan reiästä (ø5-12mm) umpinaiseen tilaan, jossa se turpoaa ja täyttää tyhjäntilan. Lue menetelmän käyttökohteista täältä.

Mikäli löysit ratkaisun näistä tai mietit käykö polyuretaani juuri sinun tarpeisiin, niin ota yhteyttä. Autamme mielellämme.

polyuretaani eristys

 

Palvelut